När våren och sommaren kommer vill vi gärna passa på att se oss omkring. Att miljöträna sin hund är bra att göra i god tid om man vill resa och ha med hunden till olika platser och miljöer. För vissa hundar är det ovant att vara i stan, för andra hundar är det mer ovant att röra sig i skogen. Alltså gäller det att miljöträna på platser där hunden inte brukar befinna sig.

 

Text och foto: Annika Larsson

Miljöträning i små doser

Om man ha en valp eller en äldre hund som är ovan i olika miljöer, så börja träna korta stunder. Försök att själv vara lugn, trygg och bara gå på. Tänk, att det här kommer att gå bra! Låt hunden nosa, utforska och känna in. Uppmuntra och belöna det beteendet du önskar med rösten och godis. Avled och håll längre avstånd om hunden blir orolig, rädd eller utåtagerande.

Passivitetsträning för lugna stunder

Cava och Uma tar det lugnt medan husse och matte fikar. Foto: Annika Larsson

Kanske vill du sitta på ett mysigt café till sommaren där man kan få ha med sig hundar? Många hundar, främst valpar och unghundar, har svårt att koppla av när de är på något ställe som de inte känner igen. Med den här övningen kan du lära hunden att koppla av i olika miljöer om du tränar på olika ställen :

Använd gärna en filt, ett liggunderlag eller en handduk som betyder att nu är det dags att koppla av.
I början behöver du ha hunden kopplad och sitta bredvid den på en stol, bänk eller en stubbe. Du kan även sitta tillsammans med hunden på filten och det är bra att placera hunden mellan dina ben.
Klappa gärna med långa strykningar, utmed mungiporna och ner på bröstkorgen.
Om eller när hunden vill lämna sin plats, ta lugnt tillbaka den utan att säga något.
Håll dig lugn själv, upprepa om och om igen om det behövs.

Tålamod är en dygd

Cava slappnar av hemma i köket trots besökare. Foto: Vanja Gauffin

Till slut så kommer hunden att slappna av och sätta sig eller lägga sig, och då ofta med en suck. Ge beröm med låg röst. Du kan gärna ge ett ben under den här träningsstunden. Att tugga är lugnande för hunden!

Själv börjar jag träna mina hundar när jag sitter ner och tar en kopp kaffe i hemmiljö. Ju mer naturligt det är för hunden, desto bättre är det. Sedan gör jag det ute på altanen när vädret och årstiden tillåter det. Nästa steg är att vara på andra ställen.

Om du aldrig tränar på sådant här så vet inte hunden vad som förväntas av den när ni kommer in på till exempel ett café. När hunden vet att den ska vara lugn tillsammans med dig i nya miljöer så blir det lättare för dig att ha med den på alla möjliga utflykter och upptåg!

 

Kom på rätt kurs med hundmentorn

Lär dig mer om miljöträning och passivitet med Hundmentorn. På sidan Aktuella kurser och träffar kan du hitta en kurs som passar dig!

Aktuella kurser och träffar

 

Valpen Cava

Läs också:
Fem viktiga tips när valpen flyttar in

Läs mer