Visst är det härligt när den efterlängtade valpen äntligen får komma hem. Allt är nytt och spännande! Många är nyfikna på den nya lilla familjemedlemmen och den är ju lika nyfiken på allt nytt som dyker upp omkring den. Det kan lätt bli överväldigande och göra att den känner sig otrygg. Här är fem tips på hur du ska kunna skapa en trygg start för valpen under den första tiden hemma.Valpen Cava

1. Skapa lugn och ro kring valpen den första veckan. Ta inte hem en ”massa” folk, utan låt valpen bo in sig i lugn och ro. Sitt gärna i soffan eller på golvet med valpen så att du finns nära, men låt valpen vara i fred när den vill sova. Valpar behöver sova MÅNGA timmar per dygn.

Viktigast: SKAPA TRYGGHET 💜

2. Gå ut med valpen direkt när den har ätit, sovit och lekt! Begränsa gärna utrymmet till det rum som ni vistas i, till exempel med en kompostgrind, så är det lättare för dig att märka när valpen behöver gå ut. Banna inte hunden när det händer en olycka, den är ju inte fysiskt mogen för klara av att hålla sig.

Valpen Smilla3. Börja gärna att träna valpen med godis och lek direkt, men KORTA stunder! Om ni är flera i familjen så är det viktigt att den som har börjat att träna och ropa får fortsätta med det i stunden, så att inte alla ropar och ska ha kontakt med valpen samtidigt. Det skapar bara förvirring! Ju äldre valpen blir desto längre stunder kan ni träna och leka.

4. Sov tillsammans med valpen den första tiden. Bädda gärna med en madrass på golvet. Man får tänka på att valpen har lämnat sin vanliga miljö, där mamma och syskon stod för värme och trygga ljud av hjärtslag.

5. Skynda långsamt! Har du redan en hund eller andra husdjur och/eller barn, så tänk på att skydda både nya den valpen och de andra familjemedlemmarna genom att skynda långsamt och gå varsamt fram när de ska lära känna varandra.

Lycka till!

 
Jag heter Annika Larsson och är utbildad instruktör och specialiserad hundpsykolog. Sedan år 2000 arbetar jag för att hundar och människor ska få det bra tillsammans, förstå varandra och fungera i hem och samhälle.

Vill du gå en kurs med valpen i vår?

Du får lära dig allt om den viktiga leken och passiviteten, om kontaktövningar och att kunna gå fint.
Vi tränar på att ligga, att sitta, att komma när man ropar och mycket mer.
Boka din plats här:

Jag vill gå valpkurs!