Vi vet alla att det är en plåga för våra djur när nyårshelgen kommer med sina fyrverkerier. Det är inte bara under den stunden runt tolv slaget som det kan smälla! Många hundar flyr/rymmer under nyårshelgen på grund av att de blir skrämda. Eller blir traumatiserade efter en stark olustig upplevelse.

Tidigt att ta upp det här, tänker du kanske, men det är redan nu som du ska börja jobba förebyggande. Här kommer några tips för dig och din hund.

Text: Annika Larsson

Spela upp ljud av fyrverkerier

Börja spela upp ljudet av fyrverkerier och smällare hemma i lugn och ro. När du står och fixar maten, eller sitter lugnt och läser en bok.
Ljudvolymen ska till en början vara låg. Fungerar allt väl så kan du efter hand höja volymen.
Flytta sedan ut ljudet med hjälp av en högtalare, lek och träna hunden medan det står på.
Du kan ha på ljudet i mobilen på promenaden.

Låt din hund leta godis bland kastruller och lock

Är din hund osäker med ljud? Låt den leta godis bland saker som skramlar och låter mycket. Börja med lättare sök och mindre skrammel inomhus för att sedan öka på med mer ljud. Du kan sedan flytta ut övningen utomhus.

Lämna inte hunden ensam

Planera redan nu för att fira in det nya året tillsammans med din hund. Lämna inte hunden hemma ensam. Bjud hem gäster eller tacka ja till de vännerna som du kan ta med din hund till.

Troligen är man sent ute nu om man vill få en plats på ett pensionat som ligger mer ut på landet och har mindre med smällare runt sig, detta kan annars vara ett alternativ för din hund som du kanske redan nu vet om är rädd.

Medicinering mot rädsla för fyrverkerier

Det finns olika preparat som man redan nu kan börja med (eller ändå tidigare på året) som hjälper hunden att finna lugn och balans. För att de ska fungera så ska man starta ett par månader innan nyår och fortsätta någon månad efteråt.
Jag tar upp några alternativ här, men det finns fler.

Zylkene – En tablett som ges en gång om dagen.
Det är det naturliga bioaktiva ämnet alfa-casozeptin som framställs ur komjölk som ger den lugnande effekten och liknar den mjölk som tiken släpper ifrån sig när valpen diar. Den är receptfri och finns att köpa bland annat på apotek eller via e-handel.
Var observant på att det är olika styrka beroende på vikt.

Adaptil  Calm – doftgivare
En dosa man sätter i vägguttaget och som sedan frigör ett feromon som gör hunden lugn, trygg och minskar stressnivåerna. Adaptil är receptfritt och kan köpas på apotek eller via e-handel.
Det finns fler produkter, men min uppfattning är att denna fungerar bra.

Läs mer om de här och andra produkter med liknande effekt

Vill du ha mer tips och råd gällande din hund, så är du välkommen att boka en privatlektion eller mentorssamtal.
Lediga tider hittar du här.