Jaktlust, rädsla eller en fejd med antagonister. Det finns många anledningar till att en hund eller katt springer bort och försvinner. Katarina Holmér från Lund viker sin fritid till att utbilda så kallade ID-hundar som används i eftersök av försvunna individer. Hon berättar hur du genom att förbereda en så kallad smeller kan att underlätta så att ditt husdjur kan hittas igen om det springer bort.

Text: Vanja Gauffin

Foto: Privat

Hundens överlägsna förmåga att känna doftspår är välkänd och används flitigt både som aktivering och i arbete. I Lund i Skåne sysslar Katarina Holmér sedan 2018 med att träna hundekipage till att skruva upp den förmågan ytterligare ett snäpp. Hon kallar dem ID-hundar. Hundar som tränas till att inte bara hitta en individ, utan en specifik individ. 

ID-hundar har fokus på individer

– Allt ställs på sin spets när ett husdjur försvinner. En del hundar som springer bort går tillbaka till det vilda stadiet och vill inte bli hittade. Den som tar sig an att söka efter djuret blir det sista halmstrået för ägaren och måste verkligen se till att ha ordentligt på fötterna, säger hon.

Utbildningen pågår under ett helt år i Katarinas regi. Från första början gick hon själv en kurs hos en annan utbildare, men hon kände att den var för kort och startade därför sin egen verksamhet: ID-hundar Team Skåne.

”Du ska kunna lära dig att tolka hunden, och förstå empati och engagemang i sökprocessen.”

Katarina Holmér, ID-hundar Team Skåne

Foto: Privat

– Du behöver mycket tid för att träna samspelet mellan dig och din hund. Du ska kunna lära dig att tolka hunden, och förstå empati och engagemang i sökprocessen. Jag kände att jag behövde ha min egen identitet för att kunna stå för kvalitet när ID-hundarna och deras förare sedan ska ut på sina egna eftersöksuppdrag.

Nu har Katarina utbildat ID-hundar i Skåne, Halland, Småland och Värmland. Målet är att kunna vara en resurs för alla i hela Sverige. Det ska finnas ID-hundar i alla län som vågar och kan axla ansvaret att vara det sista halmstrået för djurägaren eller den närstående som är utom sig av oro. Hon siktar på nästa steg: att bilda ID-hundar Team Sverige, och att ta fram en övergripande, nationell kvalitetscertifiering för alla utbildade ekipage.

Smeller – doftminne på burk

Det finns en sak som ID-hunden inte kan vara utan för att kunna göra ett bra jobb, och det är doften av den som har försvunnit. Katarina menar att ID-hunden söker efter de speciella dofter som varje enskild individ har. Sedan matchar den spåret med den doften, oavsett hur många andra liknande dofter det finns runt omkring. De kan till och med tidsbestämma spåret, så att de alltid går på det som har gjorts senast.

Foto: Privat

– Om en katt har sprungit bort till exempel, så ska ID-hunden inte bara söka efter en katt. Den ska söka efter den specifika katten som sprang bort och strunta i alla andra kattspår.

Doften som ID-hunden ska få i nosen måste alltså vara ren från alla andra dofter, och bara innehålla doft från individen. För att underlätta i sökarbetet kan man som djurägare förbereda en så kallad “smeller”.

– En smeller är en päls- eller hårtuss, eller ett objekt som har varit i kontakt med det försvunna djuret eller människan och som man sedan förvarar i en glasbehållare. Den har man förberett i förväg och förvarar på en plats på samma sätt som att du har en första-hjälpen-väska beredd i bilen ifall det skulle hända något, säger Katarina.

– Hade det funnits förberedda smellers i varje hem, så hade vi kunnat hjälpa alla och inte säga nej till någon att söka efter deras försvunna husdjur.

Läs mer om Katarina Holmér och ID-hundar Team Skåne här.

 

Så här tillverkar du en smeller

Smeller kan i nödfall tillverkas i efterhand med hjälp av material från exempelvis det försvunna djurets bädd om den har varit ensamt djur i hemmet eller inte delar med något annat djur. Bäst fungerar smellern om den förbereds innan den behövs. Tillverka en eller flera smellers för varje individ i hushållet och förvara i hemmet och i bilen.

Du behöver:

  • En ren burk med tätslutande lock. En helt ren och doftfri kryddburk är lagom storlek.
  • Plasthandskar
  • Päls från djur eller hår från människa, eller något som har varit mycket nära kroppen.
Smellers för alla husdjur

Foto: Vanja Gauffin

Använd plasthandskarna under hela tillverkningen. Dofterna i materialet får inte kontamineras med din doft, utan måste vara helt rena från alla främmande dofter.

Samla material genom att borsta eller klippa päls eller hår och stoppa det i burken. Skruva på locket.

Klistra en etikett med individens namn på burken så att den inte förväxlas med andra smellers. Klart!

Byt helst innehållet två gånger om året, exempelvis vid midsommar och jul, så att dofterna alltid är aktuella. Äldre smellers kan fungera, men sämre eftersom de doftar mindre.

Om Hundmentorn

Jag heter Annika Larsson och är utbildad instruktör och specialiserad hundpsykolog. Sedan år 2000 arbetar jag för att hundar och människor ska få det bra tillsammans, förstå varandra och fungera i hem och samhälle.

 

Vill du diskutera, berätta eller fråga något som rör hund?

Välkommen att boka tid för ett mentorssamtal via zoom eller telefon. 
Du kan välja på att boka 30 eller 60 minuter.
Boka samtal med Hundmentorn här!