Har du en hund som älskar vatten? Nu när sommaren är här är det härligt att kunna leka och busa vid sjöns hundbad. Din hund får ordentligt med motion och har roligt samtidigt. Hundmentorn ger dig några tips på vågen.

Hundbad vid hundbadplatser, annars koppel på

Att få bada, simma och busa tillsammans med sin hund kan vara riktigt mysigt. Leken kan även användas för kontakt- och följsamhetsövningar. Vattnet är ett okänt territorium där vovve inte gärna släpper sin människa hur som helst!

En del badplatser har utvalda strandsnuttar där hundar är välkomna att bada. De platserna är uppmärkta med en skylt. På andra stränder får hundar inte vistas alls, ens med koppel. Annars gäller oftast att hunden ska vara kopplad när man vistas vid stranden, och som alltid ska man visa hänsyn mot andra som kan vara allergiska eller rädda för hundar.

Sajten Hundvänliga Hotell har listat hundvänliga badplatser i Sverige.

Bra badleksaker för skojiga hundbad

Det finns en uppsjö av leksaker för hundar som är av material som flyter och är greppvänliga både för hundar och människor. Det går att välja mellan bollar, frisbees och bumeranger, allt efter tycke och smak. En enkel pinne som du hittar vid strandkanten är inte sämre.

KONG Aqua har en skumgummikärna och ett kraftigt nylonrep som är lätt att träna och leka apportering i vatten med. På land studsar den lika oberäkneligt som KONG Classic.

Tänk på att hunden blir mycket trött när den får jobba i vatten så kasta inte för långt och för intensivt. Det är bra med pauser både för dig och vovve.

Vovve till sjöss, måste man ha flytväst?

Pälsen på exempelvis en långhårig hund blir mycket tung när den blir blöt. Om hunden får för sig att hoppa i vattnet från båten så kan den få svårt att ta sig upp själv. Du kan också få problem att hjälpa hunden tillbaka upp i båten, oavsett om den är korthårig eller långhårig. Därför kan det vara en bra idé att låta hunden bära flytväst även om den är en duktig simmare som är van vid vatten.

En bra flytväst sitter säkert om magen och bringan med både kardborreband och dubbla remmar med spännen. Den har också ett handtag på ryggen som gör det lättare att grabba tag och lyfta hunden om olyckan skulle vara framme.

Flytväst kan vara bra att ha på båten även om hunden är van vid vatten och hundbad.

Foto: Vanja Gauffin

Poolens klorvatten är skadligt för hunden

Om du badar med din hund i en pool med klorerat vatten så måste du spola av pälsen med rent vatten efteråt, eftersom kloret kan orsaka irritationer på huden. Du måste också se till att hunden har fått dricka ordentligt före badet så att den inte dricker av poolvattnet i onödan och blir sjuk.

Långhåriga hundar kan få hudbesvär av att bada överhuvudtaget. Det beror på att pälsen torkar långsamt och bakterier därför får grogrund på huden. Se till att din hund får torka ordentligt mellan badtillfällena och kontakta veterinär om du misstänker att din hund har fått exsem så att den får rätt behandling på en gång.

Se upp med alger vid sjöns hundbad!

Giftalger trivs och blomstrar i sjöar och hav periodvis under sommarmånaderna. De kan vara dödliga för hundar som badar i eller dricker av vattnet.

Algerna gynnas av varmt och torrt väder då de ökar i antal. När de dör löses de giftiga ämnena ut i vattnet och driver in mot stränderna. Gifterna kan påverka både lever, andningsorgan och cellväggar och en hund som har förgiftats kan dö inom 30 minuter, ibland så kort tid som 10 minuter,

Läs mer om riskerna med alger för hundar hos Norra Djurakuten (klicka här).

Du kan även hålla koll på algsituationen via den här tjänsten från SMHI (klicka här)

Läs också: Ta med din hund på semester – så här gör du