Huggormen är den enda giftiga ormen vi har i Sverige som förekommer vanligt i naturen. Man känner igen den på det mönster som den oftast har på ryggen och på huvudets trekantiga form. Huggormarna vaknar ur sin vinterdvala i mars månad och är sedan aktiva under sommarperioden fram till sen höst. Här får du råd om vad du ska göra om din hund blir biten av en huggorm.
Text och foto: Annika Larsson
Var uppmärksam när ni rör er i naturen!
I augusti förra året blev Alfhild ormbiten. Jag såg ormen och trodde hon klarade sig, för hon ”sa inget” och backade bara undan. Vi fortsatte och gå, men efter 50 m började hon bli påverkad, efter 10 minuter spydde hon… Så det var ingen tvekan!!! Hon fick fin vård på Anicura i Jönköping, vilket gjorde att allt gick väl för henne. På fotot har vi kommit in för vård, första bilden är tagen 1 h efter bettet!
Om olyckan är framme
Om din hund blir biten av en huggorm ska du försöka att hålla den lugn & stilla! Bär om möjligt hunden till bilen, hem eller som jag gjorde, ring någon som kan komma och möta dig.
Åk OMGÅENDE till veterinär, ring dem gärna dem innan och förvarna att ni är på väg så att de kan ta emot er.
Rör inte vid området runt bettet! Beröring stimulerar så att giftet sprids. Det är värre om hunden får ett bett i benen än i nosen, eftersom giftet då sprids snabbare när hunden rör sig.
Hos veterinären får hunden behandling med dropp & smärtstillande. Om hunden blir sämre kan ett serum ges. Idag används sällan kortison, möjligtvis som akutbehandling om man har mycket långt till veterinär. T ex I fjällen eller på öar utmed kusten.
Ibland får man stanna några timmar med hunden, ibland läggs hunden in. Allt beroende på hundens tillstånd. Överhängande risker är att kroppens organ inte orkar med, risk för njur, hjärt & leverproblem. Vävnadskador kan det också bli.
Men det kan vara skönt att veta att de flesta hundar ändå blir fullt återställda.
Vill du följa med på gemensamma hundpromenader?
Hundmentorn arrangerar emellanåt gemensamma hundpromenader.
Håll koll på den här sidan för information om nästa promenad!
Promenader med Hundmentorn
Fem fakta om huggorm
- Kontakta alltid sjukvården vid ormbett!
Hur giftig ormen är beror på många olika faktorer som ormens ålder, vilket skick den är i eller hur länge sedan det var den högg något sist. - Ormar jagar och äter bara efter parningssäsongen som är i april – maj.
När de inte jagar hugger de oftast bara om de känner sig hotade av någon som är väldigt närgången. - Alla ormar är fridlysta i Sverige.
Det betyder att du inte får döda huggormar som du hittar. Om du inte vill ha huggorm på tomten får du se till att den inte är attraktiv för dem genom att exempelvis hålla gräset kortklippt och se till att det inte ligger sten-, ris-, och lövhögar som den kan övervintra i. - Huggormar lever på åkersork och ängssork.
Den som inte vill ha sork i trädgården gör gott i att bli vän med huggormen. Hur lätt nu det är. - Äsping kallas huggormar med rödbrun grundfärg och huggormsungar.
Huggormar kan ha lite olika färg, beroende på kön. Honor är bruna eller röda med mörkare brun teckning. Hanar är grå med svart teckning. Det finns också svarta huggormar på vissa ställen i landet. Teckningen på ryggen kan se olika ut, och ibland saknas helt.
Källa: Naturhistoriska Riksmuseet, grod- och kräldjur, huggorm.
Så ser du skillnad på olika ormar i Sverige
I Sverige har vi tre olika arter av ormar: Huggorm, vanlig snok och hasselsnok. Kanske har du hört namnet ”kopparorm” och även sett den ringla iväg i naturen, men kopparormen är ingen orm. Det är en ödla utan ben.
Det är bara huggormen som är farlig på grund av sitt verksamma gift.
Att bara titta på färg och teckning på ormen kan göra det svårt att skilja dem åt, eftersom huggormar kan vara svarta och hasselsnokar har mönster. Hasselsnoken är mest förekommande i södra Sverige.
Huggormens huvud är trekantigt och lite större, pupillerna i ögonen är avlånga, medan snokens huvud är litet och ögonen har runda pupiller. Vanlig snok har ofta två ljusa fläckar på huvudet.
Du kan läsa och lära mer om våra svenska ormar hos WWF Panda Planet.