Fästingar kryper i djurets päls innan de sätter sigFästingarna ökar i antal för varje år men hur mycket fästingar hunden får är olika från individ till individ. Det beror även på hur man lever med sin hund, om man oftare går i staden eller i skogen. I den här artikeln får du några tips på hur du kan skydda både dig och din bästa vän.

Fästingar bär på sjukdomar

Det finns tre olika stadier på fästingarna. De kallas larv, nymf och vuxen. Fästingen är aktiv redan när temperaturen ligger runt 5 plusgrader och den finns i hela Sverige. Upp till 40 procent av fästingarna bär på sjukdomar som borrelia och anaplasma. Hur stor procentandelen är beror på var i landet man befinner sig.

TBE som vi människor kan få är mindre vanlig hos hundar. Smittan sprids till hunden 24-48 timmar efter bettet, så därför är det VIKTIGT att plocka bort fästingen så fort som möjligt, både för din egen och för hunden skull.

Vad kan man göra själv?

Att kolla och känna med fingrarna och borsta eller kamma igenom hundens päls när du kommer in från promenaden är ett effektivt sätt att minimera antalet fästingbett på hunden. Håll sedan koll på hunden någon timme efteråt, eftersom många fästingar kryper fram, ofta i riktning mot huvudet, efter en stund. Det är självklart det bästa om man kan hitta fästingen innan den hinner bita sig fast.

Enkel snara att plocka fästingar medFästingmedel?

Du kan välja mellan flera olika typer av fästingmedel till din hund, både de som är receptbelagda och andra receptfria produkter som står emot fästingar. De finns i varianter som tabletter, droppar eller halsband. Vad man väljer är upp till var och en och hur utsatt hunden är och hur den lever med dig och din familj.

Fästinghalsband

Du bör läsa på lite extra om de olika produkterna, om du till exempel har små barn och både hund och barn sover i sängen. Då bör man exempelvis välja bort fästinghalsbandet Scalibor och Seresto som finns receptfritt på apoteket. Detta gäller även om du har fler hundar som leker med varandra och då riskerar att bita i halsbandet

En fördel med fästinghalsband är att det går att ta av medan hunden badar. En annan fördel är den långa verkanstiden. Effekten av halsbandet står sig i cirka 6 månader.

Droppar

Det finns även droppar receptfritt på apoteket, till exempel Frontline. Dessa ska droppas i nacken och varar i cirka 4-6 veckor. Nackdelen med dessa är att det verksamma ämnet försvinner snabbare om hunden badar mycket.

Dessa droppar är även en tuff produkt för ryggradslösa djur, som till exempel fiskar, så badar hunden mycket bör man välja något annat. Man ska även titta lite extra på de olika preparaten om man har hund och katt som lever nära varandra. Substanser som en hund kan tåla kan vara dödligt för en katt.

Fördelen med droppar är att det går ur snabbare att tvätta ur pälsen om hunden reagerar negativt på medlet.

Tabletter

Tabletter kan man få utskrivet av veterinär. De tre vanligaste är:

  • Bravecto, som ges var tredje månad. Det dödar fästingen inom 48 timmar.
  • Nexgard, ges en gång i månaden och dödar fästingen inom 48 timmar.
  • Simparica som ges en gång i månaden och dödar fästingen inom 24 timmar.

En fördel med Bravecto är varaktigheten. Man bara behöver fylla på var tredje månad.

Fördelen med Simparican och Nexgard är att det inte är så stark dos. Nackdelen är att man får ge 1 gång per månad (min erfarenhet är att det räcker att ge var femte till sjätte vecka). En stor fördel med Simparican är att fästingen enligt FASS dör inom 24 timmar jämfört med de andra som dödar fästingen inom 48 timmar.

Fästingar i burkNaturliga medel som fästingar skyr

Naturliga alternativ till fästingmedel finns också. Ett exempel på det är bärnstenshalsband som faktiskt fungerar bra på korthåriga hundar. Det skapar ett magnetfält som fästingarna inte gillar, men självklart så kan det ändå sätta sig någon enstaka då och då! Det finns dokumentation från vikingatiden att bärnsten bars av människor för att hålla undan ohyra och loppor.

Olika medel i pulverform som man blandar i maten, till exempel Fixodida Zx, sägs hålla undan fästingarna. Ibland kan de ge biverkningar i form av lös mage.

Spray av olika typer kan man göra själv, t ex med rosmarin. Att arbeta lite kokosolja i hundens päls med fingrarna är ett annat knep. Så visst finns det alternativ till de starkare medlen.

Fästingar är inget att vänta på!

Vänta inte med att skaffa fästingmedel till din hund! Du kan ringa till din veterinär om du vill ha receptbelagda tabletter. Man brukar inte behöva något besök, utan du betalar en administrationsavgift.

Det finns även veterinärer online som du kan kontakta. Kolla med ditt försäkringsbolag, de brukar ha avtal med dem och då får du ett lägre pris.

Om du nu undrar vad jag ger, så får våra ”dreverflickor” Bravecto och Cava, min flatcoated Simparica.

 
Jag heter Annika Larsson och är utbildad instruktör och specialiserad hundpsykolog. Sedan år 2000 arbetar jag för att hundar och människor ska få det bra tillsammans, förstå varandra och fungera i hem och samhälle.