Det var för 22 år sedan som Annika Larsson bestämde sig för att byta yrkesbana från att vara undersköterska till att  börja jobba med hundar. Hon utbildade sig till specialiserad hundpsykolog och nu driver hon företaget Hundmentorn i Knätte som ligger naturskönt i Ulricehamns kommun i Västergötland. Där hjälper hon hundägare att utveckla ett rikt liv tillsammans med sina hundar. 

Text och foto: Vanja Gauffin

På Annikas och Peters dörr finns ingen ringklocka. En försiktig knackning utlöser istället ett larm av hundskall som skvallrar om att det står besökare på trappan. Annika öppnar och hälsar välkommen, sedan släpper hon fram hundarna så att de också får hälsa. Flatcoated retrievern Cava och drevertikarna Uma och Alfhild godkänner besöket efter nogsamt sniffande och nosande. När hälsningsritualen är överstökad försvinner drevrarna in i huset tillsammans med husse, medan Cava stannar med oss i köket där hon lägger sig tillrätta på golvet bredvid matte.

Annika är Hundmentorn i Knätte

Annika Larsson, Hundmentorn i Knätte

Annika Larsson, Hundmentorn i Knätte.

Från början hette Annikas verksamhet Hundstället i Knätte, men numera heter det Hundmentorn i Knätte. Hon bytte namn eftersom Hundstället ofta förväxlades med Hundstallet, vilket är en omplaceringsverksamhet som finns på tre andra orter i Sverige. Det hände ofta att mailkonversationer hamnade fel och för att slippa det fick det bli namnbyte.

   – När jag skulle byta namn registrerade jag faktiskt “Hundmentorn i Sverige” men blev lite feg, avslöjar Annika. Jag valde att kalla det “Hundmentorn i Knätte” istället.

Drömmen om att bli veterinär

Som ung drömde Annika om att få jobba som veterinär, men framtiden ville annorlunda och istället studerade hon till undersköterska. Intresset och kärleken för djuren svalnade emellertid aldrig och hästar tog upp en stor del av hennes fritid under många år. När hon vid millennieskiftet tog hand om dalmatinern Caesar, som då var 4 år gammal och hade stora problem med att acceptera andra hundar, väcktes åter tanken på att utbilda sig vidare inom djurvård och problemhantering. 

Cava stannar med oss i köket där hon lägger sig tillrätta på golvet.

Det var när hon av en händelse såg en notis i tidningen Hundsport som saker började sättas i rullning. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara skulle hålla en tre dagars introduktionskurs i ämnet “Djur i Vården” och hon anmälde sig till den efter att noga ha övervägt saken.

   – Jag minns att jag blev alldeles varm när jag såg annonsen och jag visade den för min man, berättar hon. Det var en dyr kurs och med barn och hus och så, hade vi små marginaler. Det var bråttom med att bestämma sig, för det fanns bara en plats kvar! 

Kursen handlade såklart om hundar men även om andra djur som hästar, katter och akvariefiskar. Peter och Annika kom överens om att hon skulle anmäla sig. Väl där fick hon kontakt med Cilla Danielsson, grundaren av Hundens Hus, som tipsade henne om nästa steg i hennes karriär: en hundkuratorutbildning.

Vill grunda och forma hundens beteende

Annika och Alfhild trixar på träningslogen.

Det här nya steget ledde till att Annika utbildade sig vidare till Specialiserad Hundpsykolog. Det var en omfattande utbildning och den finansierades med hjälp av Kunskapslyftet som mellan åren 1997 och 2002 var en statlig satsning på vuxenutbildning.

   – Böcker och resor och sådant där fick vi ju betala själva, men utbildningen finansierades av Kunskapslyftet. Det var mycket värdefullt, säger hon.

I början av den nya karriären tog hon sig an så kallade “problemhundar” där hon tillsammans med deras ägare försökte komma tillrätta med olika beteendeproblem. Med tiden gick hon över mer till att hålla kurser för nya valpägare och numera sysslar hon nästan enbart med kursverksamhet för grupper inom olika områden, även om det fortfarande är möjligt att boka privatlektioner med henne.

   – Jag kom till en punkt där jag började tänka: Vad vill jag? Jo, jag vill vara med från början av hundägandet. Jag vill jobba med att förebygga och grunda i första hand istället för att senare behöva åtgärda problem.

Hundträning är inte en quick fix

   – Många tror att hundträning är en quick fix, fortsätter hon, Så är det ju inte. Att träna en hund tar mycket tid och ofta är det husse eller matte som behöver lära sig hur man ska få hunden att förstå vad man vill.

”…om hundens beteende är ett problem eller inte beror ju också på vilken situation man befinner sig i.”
Annika Larsson

Annika ser ut genom fönstret en stund. Regnmolnen drar ihop sig och våta droppar börjar forma sig utanpå glasrutan. Cava ligger fortfarande lugn och slumrar på golvet och av de andra hundarna hörs inte ett ljud heller.

   – Visst finns det problemhundar, men om hundens beteende är ett problem eller inte beror ju också på vilken situation man befinner sig i, säger Annika sedan. En hund som skäller på dörren som våra hundar gör är kanske inget problem när man bor på landet, men kan vara ett stort problem när man bor i en lägenhet. Man får anpassa träningen efter vilka krav som ställs och man får anpassa kraven efter behoven.

Ett heltidsjobb med Hundmentorn

Nya kursdeltagare hittar lätt hos Hundmentorn i Knätte.

Intresset för Annikas kursverksamhet ökade stort under åren med coronapandemi. Många skaffade valp vilket ökade efterfrågan på valpkurser. Idag har hon kursverksamheten som heltidssysselsättning och jobbar inte med någonting annat. Förutom de populära valpkurserna erbjuder hon kurser i apportering, agility, lydnad, sök, viltspår och mycket mer.

Vi tar på oss regnkläderna och lockar med hundarna för att gå ut och titta på hennes anläggning. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i Knätte där hon har anlagt en inhägnad träningsplan och byggt en ombonad lokal för teori och föreläsningar. En gasolkamin står och strålar ut välkomnande värme i ett hörn medan hundarna tar plats på varsin stol framför vita tavlan. Annika skriver “Hur du får din människa att lyda” på whiteboarden och intressenivån är på topp hos den lilla pälsklädda åhörartrion. 

Aktiviteter för alla

På ett bord står en rad skyltar med olika pilar och ord uppställda. De används till aktiviteten Rallylydnad och placeras ut på träningsplanen så att hundförarekipaget kan följa en bana och utföra de olika moment som föreslås på skylten.

   – Det är ett jätteroligt sätt att träna på, berättar Annika. Namnet till trots går det inte fort alls och det är något som alla kan göra! Det ger en bättre kontakt och ett bättre samarbete i alla lägen.

På ett bord står en rad skyltar med olika pilar och ord uppställda. De används till aktiviteten Rallylydnad.

Underhållningsprogrammet “Underdogs” som visas i Sveriges Television, där kändisar tävlar i agility med sina hundar, har gjort att många har fått upp intresset för olika hundaktiviteter. Många hör av sig för att få komma på de olika kurser som Annika erbjuder. Den som vill träna själv kan även få hyra planen och teorilokalen vid lediga tillfällen. Lokalen har en toalett och ett litet pentry så att man kan ordna fika.

När vinden pinar och regnet öser ner flyttar Annika upp passen till sin träningsloge ovanför stallet. Där kan man träna väderskyddad under de höga, vackra takbjälkarna. Logen är stor som en mindre sporthall så det är gott om utrymme. En tunnel och en ramp står framme och Cava och Uma tar tillfället i akt att visa att de vet hur det ska användas. De balanserar på rampen och rusar genom tunneln. Kamerabilderna blir suddiga när hundarna susar förbi. Alfhild passar istället på att smyga iväg för att utforska resten av logen.

   – Här uppe kan man ju även träna nosework och trix & trams och liknande när det är dåligt väder, berättar Annika. 

Hundmentorn Online

Alfhild tittar ut ur tunneln.

Framtidsplaner och målbilder saknas inte hos Annika. Att fortsätta kunna bedriva Hundmentorn på heltid är en självklarhet. Den befintliga kursverksamheten kommer att utökas med fler nya kurser. En idé som ligger på ritbordet är att träna hundar till att hitta tappskor i hästhagar, alltså skor som hästar har tappat och som annars kan vara svåra att hitta.

”Det är något som alla kan göra! Det ger en bättre kontakt och ett bättre samarbete i alla lägen.”
Annika Larsson om Rallylydnad.

Fler föreläsningar för större samlingar ligger också med i planeringen. Hon tycker att kontakten med hundägare är viktig och värdefull och vill fortsätta att ha just mycket människokontakt i sin verksamhet. 

   – Jag vill kunna fortsätta att jobba med det här, jag tycker ju att det är så roligt, säger hon och ser glad ut.

Samtidigt vill hon utöka sin närvaro online och håller just nu på att bygga en kursportal där hon ska kunna erbjuda onlinekurser med instruktionsfilmer och digitala föreläsningar. Hon planerar även en sorts VIP-medlemskap där man erbjuds en helhetslösning under bestämda perioder genom hundens utvecklingsfaser.

Även nyhetsbrevet som Hundmentorn skickar ut med jämna mellanrum har fått sig en liten make over. Annika ville kunna skicka ut ett läsvänligt nyhetsbrev där hon kan dela med sig av sina tankar, tips och råd. Nyhetsbrevet är numera kopplat till texter och artiklar där hon djupdyker i olika ämnen inom hundvärlden. Artiklarna publiceras löpande på hemsidan. Den som vill prenumerera på Hundmentorns nyhetsbrev kan registrera sig på hundmentorn.se.

   – Jag borde ha börjat med allt det där i höst egentligen, skrattar hon. Då är det lite lugnare och det finns mer tid för att sitta vid datorn och planera nya upptåg♦

 

Lika dekorativa som funktionella träskyltar med budskap till besökare i Hundmentorns lokal.